Marokkansk lammegryte

Marokkansk lammegryte, ca. 8 porsjoner

 • 1kg kjøttdeig av lam (kylling eller svin om ikke)
 • 500g gulrot
 • 500g butternut squash / flaskegresskar, skrelt og ternet. Kan erstattes med andre rotgrønnsaker man har på lur.
 • 2 røde paprika, ternet
 • 2 bokser hermetisk kikert, avrent og skylt (ca. 400g kikert)
 • 2 bokser hermetisk, hakket tomat (8dl)
 • 2 små bokser tomatpuré
 • 2 løk, skrelt og ternet
 • 1 stangselleri, finkuttet
 • 5 fedd hvitløk, grovt kuttet

Krydder:

 • Skallet av 1 syltet sitron, finhakket (kjøpes i multikulturelle dagligvarebutikker)
 • 1ss røkt paprikapulver
 • 2ss malt kumin
 • Noen gode dryss timian og oregano
 • 2 laurbærblad
 • 1-2ts chipotle- eller chilipulver
 • 1-2ts kayennepepper
 • 1ss kanel
 • Salt etter smak.

Kjøttdeigen stekes brunt. Ta den ut fra kjøleskapet en time før steking og stek i flere omganger, så unngår du å senke temperaturen i pakken, og dermed at kjøttdeigen blir kokt. Lammedeig pleier å inneholde nok fett til at olje ikke er nødvendig å tilsette. Når deigen er ferdig brunet, tilsetter du tomatpuré og krydderet i pannen, rører rundt og lar det frese i et par minutter. Alt hives oppi en stor gryte.

Løk, stangselleri og hvitløk stekes brune i samme stekepanne. Når det har en fin, brun farge, går det også i gryten.

Paprikaen kan med fordel grilles litt i ovnen, så smaker den litt mer enn det som ligger på toppen av en Grandis. Del paprikaene i to på langs, riv ut stilken og frøene, og del kjøttet i terninger. Legg på et stekebrett, ha over litt olje og salt, og bak i ovnen på 250 grader til skinnet begynner å få svarte flekker. 

Tomater, kikerter og litt vann tilsettes gryten, sammen med laurbærblad og skallet av den syltede sitronen. La dette koke opp, redusér varmen og la det putre til gulrøttene og gresskaret er møre. Juster smaken med salt, litt sukker (siden tomat og sitron er litt syrlig) og evt. mer av de andre krydderiene. Mer chipotle om du liker å svette litt. Tilsett kanel kort tid før servering.

Serveres med couscous/bulghur og en luddig historie om den gangen du fikk dette servert av noens bestemor i Marokko. Snik inn en scene eller to fra Indiana Jones and the raiders of the lost ark i historien din, så smaker gryten ekstra godt.