Hjemmelaget leverpostei

My leverpostei brings all the boys to the yard..

My leverpostei brings all the boys to the yard..

Da jeg var en liten klump (medio 1980) rullet familien min ikke akkurat i tusenlapper. Det var mye kneipp til 5kr som gikk i frysen, klær fra loppemarked og Commodore 128 istedenfor Nintendo. Helt greit, egentlig.

Jeg vet ikke om det er derfor, men hjertet mitt har aldri banket raskere ved tanken på kveite, kamskjell, indrefilet og denslags. Gi meg heller sild, makrell, svinekjaker, lever, blodpudding og brissel.

Leverpostei har jeg alltid vært glad i, men da helst disse grovere typene man finner i ferskvaredisker i det ganske land. Gjerne med et godt lag buljong-gelé på toppen. Og litt syltet rødbete. På en nybakt brødskive. Mm-m.

Da jeg var lærling på Hanne på Høyden fant jeg en oppskrift på leverpostei som jeg ville prøve. Med litt småjusteringer ble den helt perfekt, og har vært med meg siden.

Jørgens fortryllende leverpostei. (ca. 3 store former som på bildet over)

 • 1kg svinelever

 • 500g svinespekk

 • 150g bacon

 • 1 stor kepaløk

 • 6dl melk

 • 80g mel

 • 80g smør

 • 2ss potetmel

 • 4 egg

 • 3ss salt

 • 4ss sukker

 • ca. 50g sylteagurk

 • 1ss tørket timian

Begynn med å kutte lever, spekk, bacon og løk i biter. Bindevev og blodårer kan med fordel kuttes bort fra leveren. Alt skal i en foodprocessor. Jeg syns det kan være fordelaktig å kjøre halvparten av lever/spekk glatt, og den andre halvparten grovt. Den glatte delen gjør at posteien holder seg fast, og den grove delen gir litt variasjon fra tygg til tygg. Helt finkjørte posteier blir litt for babymat for min smak.

Kjør bacon, løk, timian og sylteagurk grovt, og bland med leverspekket.

Over til hvit saus. Smelt smør, visp i mel og rør i melk 1dl om gangen. Røren skal være glatt og uten klumper. Visp inn potetmel, salt og sukker, og la sausen kjøle seg ned til romtemperatur. Visp inn eggene.

Bland alt godt sammen, og prøvestek en liten teskje av blandingen på en smurt stekepanne. Smak på herligheten, og juster med salt om det er behov.

Fordel i tre former, og bak på 170 grader i vannbad til kjernetemperaturen er rundt 75 grader. Kjøl ned.

Posteien kan fint fryses ned.