X-tra deluxe rødbetesalat

I disse dager har vi hatt buffetene skvalpende over av diverse julemat. Mest merkbart er det i påleggavdelingen, med nyskvist leverpostei, gravlax & hovmestersaus, rødbetesalat, waldorfsalat, ribberull, sylte og andre ting som scorer 10/10 på snaske-skalaen.

Her er oppskriften på rødbetesalaten.

For en passelig porsjon tar man følgende:

  • 3-4 rødbeter

  • 2 stilker stangselleri

  • 1 granny smith-eple

  • Creme fraiche

  • Majones

  • Noen dusker med frisk estragon

  • Gressløk

Skjær toppen av rødbetene og legg i en bakeform. Bak på 170 grader til du kan stikke en kniv gjennom uten å møte nevneverdig motstand, ca. 45-60 minutter. La betene kjøle seg ned til håndterbar temperatur.

Rødbete og svin blir fin.

Rødbete og svin blir fin.

I mellomtiden tar du din skarpeste kniv og kutter stangselleri tynt, eplet i små fillebiter, estragonbladene smått og gressløken i 2mm tykke ringer. Når det er unnagjort, skreller du rødbetene med en liten rotkniv og deler dem i 1x1x1cm. Så der.

Alt røres sammen med 50/50 creme fraiche og majones til konsistensen blir passelig påleggsalat-aktig. Smakes til med salt, og kanskje litt eddik eller sitronsaft. Sødmen fra rødbetene og syrligheten fra eplet og creme fraichen pleier å balansere hverandre ut.

Klattes på en nybakt skive av Det Gode Brødet og toppes med røkt skinke, sylte eller noe annet godt.

Estragon fungerer veldig godt sammen med rødbeter, men har du det ikke for hånden, kan du også bruke fenikkelfrø eller finsnittet fenikkel. Karve og rødbeter går også godt sammen.