Den ikke fullt så sunne, men veldig gode sjokolademousse-kaken (tm)

Jeg var kokkelærling på Hanne på Høyden rundt 2008. Det var en restaurant med nesten utelukkende norske råvarer, så sjokolade var ikke noe jeg brukte i det hele tatt under læretiden. Gjett hva jeg fikk på fagprøven.

Klassisk Bastantbrunsjdessert, røstede hasselnøtter, karamell og sjokolademousse. Nam, nam.

Klassisk Bastantbrunsjdessert, røstede hasselnøtter, karamell og sjokolademousse. Nam, nam.

Sjokolademousse ble en relativt fast gjenganger på Bastantbrunsjene. Det er lett å lage en dag eller to i forkant, tar seg fint ut i porsjonsglass og fungerer sammen med mange forskjellige andre smaker. Jeg er spesielt glad i kombinasjonen sjokolade og kaffe, så uten så mye videre om & men: oppskriften til Den ikke fullt så sunne, men veldig gode sjokolademousse-kaken (tm) vi hadde i kantinen her forleden.

Den består av tre deler. Nøttebunn, salt karamell og sjokolademousse med kaffe.

Nøttebunn:

 • 100g eggehvite
 • 200g sukker
 • 300g nøtter (pekan, peanøtt, hasselnøtter uten skall)

Pisk opp eggehvite og sukker til marengs. Den skal være fast og holde formen når man drar vispen ut. Hakk nøttene og vend forsiktig inn i marengsen. Kle bunnen av en springform med silikonbakepapir, ha miksen i formen og bak på 100 grader i ca. 1½-2 timer.

Salt karamell:

Følg denne oppskriften. Avkjøl sausen litt.

Sjokolademousse:

 • 3dl fløte
 • 5 egg
 • 150g melis
 • 350g sjokolade av ypperste kvalitet
 • 1-3ts pulverkaffe
 • 1ts vaniljesukker

Sjokoladen knekker du i små biter og har i en liten gryte. Ta en liten smakebit for å sjekke at det faktisk er tipp topp kvalitet. Bare det beste er godt nok for deg og dine gjester. ;) Sett gryten på aller laveste varme på komfyren.

Pisk opp fløten til krem. Den skal være fast, men ikke såpass at den blir grov og rar i konsistensen. Sett den perfekt piskede kremen kaldt. Skyll bollen og vispen, og pisk så opp egg og melis til eggedosis. Begynn på lav hastighet, så slipper du å få kjøkkenbenken dekket av melis. Dosisen skal være blek gul og veldig fluffy.

Om alt har klaffet, har du eggedosis og smeltet sjokolade ferdig samtidig. Ha sjokoladen over i en stor bolle, og visp forsiktig inn én tredjedel av eggedosisen i sjokoladen. Sjokoladen vil binde seg litt og bli klumpete, men bare fortsett med en ny tredjedel av eggedosisen. Når du har vispet inn siste tredjedel skal røren være lett å ha med å gjøre. Gjenta prosessen med den piskede kremen.

Smak til med pulverkaffe og vaniljesukker.

Sett sammen hele greien:

Løsne nøttebunnen fra springformen og fjern bakepapiret. Sett den tilbake i bunnen, dekk med saltet karamellsaus. Topp med sjokolademousse. Sett kaldt i 3-5 timer eller over natten. Vil du være ekstra fancy, rasper du litt sjokolade på toppen før du serverer dine aldeles henrykte gjester.

Andre smaker du kan prøve i moussen:

 • Mynte (for noe som ligner på After eight-fyllet, pisk opp en eggehvite med melis til konsistensen blir riktig, smak til med peppermynteolje)
 • Appelsin (bitter appelsinmarmelade istedenfor karamellsaus)
 • Kirsebær