Jegergryte

Laget jegergryte til en familiesammenkomst her forleden, og ble spurt om oppskriften. Bedre påskudd for å skrive et nytt innlegg finnes ikke, så her følger den:

Jegergryte

Til ca. 4 skrubbsultne jegere.

 • 2 løk, skrelt og hakket
 • 300g gulrot, skrelt og kuttet smått
 • 300g sopp, delt i fire
 • 400g reinskav
 • 400g steik av hjort/elg, ternet 2x2x2cm
 • En stor potet, skrelt og ternet
 • Salt
 • Pepper
 • Einebær
 • Timian
 • Karve
 • Laurbærblad

Løken stekes gyllenbrun og myk i stekepanne. Bruk medium varme og tilsett litt vann innimellom for å koke ut pannen. Kok ut pannen med vann, ha løk+vann i en gryte og kjør det glatt med en stavmixer. Stek så soppen i litt olje. La soppen ligge mest mulig i ro, da får den en god stekeskorpe. Når den har en fin farge, ha den over i gryten, kok ut stekepannen og hell det i gryten. Mye god smak. Stek opp kjøttet, samme greien som alt annet, stek til fin farge, kok ut pannen, ha alt i gryten. Tilsett 4-5 knuste einebær og tilsvarende mengde pepperkorn på slutten av steketiden til kjøttet, 3-4 minutter.

Ha i potet og gulrot, et par dryss med timian, karve og 2-3 laurbærblad, topp opp med vann slik at alt er dekket og la dette putre avgårde til kjøttet er mørt og potetbitene har løst seg opp.  Smak til med salt.

Til dette er det fint med:

Potetpuré, french style

Det innebærer egentlig at du koker noen skrelte poteter til de er møre, slår av vannet og lar dem dampe litt, så har du i nok smør til at det føles litt ukomfortabelt. Så tar du enda en klatt med smør i.

Rør det sammen, justerer konsistensen med litt melk og smak til med salt.

Hele sulamitten serveres med rørte tyttebær, seterrømme og noen røverhistorier om hvor stor en fisk var. 

En meter. Mellom øynene.