Chili con carne

Svinenakke fra Prima Jæren, nam, nam.

Svinenakke fra Prima Jæren, nam, nam.

Halloen du, frøken dings som spurte om chili con carne-oppskriften. Her er alt du trenger å vite. Og alle andre som skulle lese denne oppskriften. Hei til dere også.

:)

Da jeg jobbet på Bastant, bestod menyen ofte av én kjøttsuppe og tre grønnsaksupper. Chili con carne solgte enormt mye, og det ble alltid mulking fra en del faste tryner om den ikke var på menyen. De ble skikkelig dramatiske og “fikk bare finne seg et annet spisested, DA TENK!” mens de hufset ut av døren. Resultatet var at chili var ofte på menyen..

Uansett.

For å lage en fortryllende chili con carne til ca. 8 tilsvarende fortryllende personer trenger du følgende:

Be din siste bønn…e.

Be din siste bønn…e.

 • 3 gode kepaløk (vanlig løk)

 • 4 pinner stangselleri

 • 2-6 fedd hvitløk

 • 500g svinenakke, helst fra Prima Jæren

 • 400g kjøttdeig av svin

 • 300g ferdig kokte kidneybønner

 • 300g ferdig kokte kikerter

 • 500g ternet gulrot

 • 600g hakket tomat

 • 1L kyllingkraft (evt. 2x buljongterninger + 1L vann)

 • 2dl knallsterk kaffe eller frysetørret pulverkaffe.

 • 2ss kakaopulver

 • et par gode dryss malt kumin

 • et par tilsvarende gode dryss røkt paprikapulver

 • en hel, tørket chipotle, bløtlagt i kokende vann og grovhakket

 • (kan erstattes med et par dærter Sriracha)

 • kanel

Som med alle gryter av tipp-topp kvalitet, begynner du med løken. Skrell den, del i skiver og ha i en stor gryte sammen med en god klunk rapsolje. Dette skal du brune på lav-til-medium varme, og det tar litt tid. Rør i løken hvert femte minutt, og ha gjerne i en liten skvett vann for å koke løs det som fester seg i bunnen. Dette gir deg god tid til å gjøre klart resten av snaskeriet som skal oppi.

Del stangsellerien i centimetertykke skiver. Kutt hvitløken grovt. Kutt svinenakken i 2x2cm store biter. Gulrot skrelles og kuttes i 1x1cm store biter. Sånn ca.

Har du en gryte #2, kan du med fordel svi av svinenakken på medium høy varme. Ha litt olje i gryten, la oljen bli god og varm, og stek kjøttet i to omganger. Stek så kjøttdeigen fin og brun. Hiv svinenakken tilbake sammen med kjøttdeigen. Ha så i gulrot, tomat, kraft, kaffe og kakao, og la det putre avgårde i rundt to timer. Medium varme. Smak til med en god teskje salt.

Tilbake til løken, som etterhvert skal begynne å bli gylden og lett brun. Ha i stangsellerien, hvitløk og krydderet (bortsett fra kanelen). La dette putre i 10-15 minutter, og ha det så over i hovedgryten.

Svinenakken avgjør koketiden litt. Når kjøtt kokes vil det først stramme seg opp og bli litt som å tygge på en gummibit, men etter et par timer løsner det opp og faller fra hverandre om du ser litt strengt på det. Med andre ord, knip litt på en nakkebit til den er myk og medgjørlig. Ha i kikerter og kidneybønner i gryten når du merker at kjøttet nærmer seg ferdig. De trenger bare å varmes gjennom i ca. 5 minutter, men tåler fint å plaske rundt i en halvtime. Ha i et par dryss kanel, og justér saltmengden til sist.

Serveres med rømme, bøttevis med finhakket koriander, nachos og en flaske Corona med en limebåt i. Samt røverhistorier om at du stjal denne oppskriften fra noen narkobaroner i Me-HRI-co og du aldri kan vise deg der igjen. En god historie gjør at maten smaker 50% bedre.